Udržitelný přístup

 záhla1

Pořád se snažíme zlepšovat a přemýšlet nad tím, jak se chovat ekologicky, být šetrnější k přírodě a více myslet na svět kolem nás. 

Tady je pár našich malých velkých kroků k udržitelnosti:

POUŽÍVÁME RECYKLOVANÉ OBALY

Nabízíme možnost objednávky balit jak do již použitých nezávadných krabic, tak pouze do plastového obalu bez zbytečné kartónové vrstvy. Objednávky v novém obalu pak balíme do krabic z části z recyklovaného materiálu. Aby se krabice po cestě k vám neponičily, vkládáme je do plastových fólií, vyrobených z recyklovaných plastů. Jak se můžete zapojit vy? Je důležité jak nám případné zpětné zásilky posíláte. Dobře poslaná krabice může létat světem a dělat radost i dál. Více informací tady. Sami si také můžete zvolit jak Vám balíček dorazí a to v košíku, kde si zvolíte ze tří druhů posílaných balíčků, výše zmíněné najdete jako putovní balík a měkký balík.

Díky vám jsme ušetřili už tisíce krabic.

krab

 

VYUŽÍVÁME ZBYTKY LÁTEK

Nic nepřijde nazmar. I malé zbytky látek se dají znovu použít. V rámci textilní bezodpadovosti naší liberecké výroby pak využijeme naprosto všechny zbytky látek a to do podsedáků, které rozdáváme do škol, školek, klubů a jiných organizací. Díky tomu jsme již více jak dva roky nevyhodili z naší liberecké výroby textilní odpad. Některé využitelné kusy ještě používáme i na textilní pytlíčky a čelenky, které pro nás šije chráněná dílna. Větší kusy látek pak rádi darujeme do škol, školek, družin, tvořivých kroužků a chráněných dílen. Tam z nich vyrábí nádherné věci.

Bezodpadovost nám dává smysl.

zbytky

PODPORUJEME CHRÁNĚNÉ DÍLNY

Když už jsme u těch chráněných dílen... s několika z nich dlouhodobě spolupracujeme. Šijí pro nás tašky, pytlíky, čelenky, batůžky. Na výrobcích ale vůbec nepoznáte, že jsou z chráněných dílen, protože jsou moc moc šikovní.

 

LÁTKY S CERTIFIKACÍ

Většina látek, které na dílně zužitkujeme má certifikaci o zdravotní nezávadnosti Oeko-Tex 1. Ten zaručuje, že materiál neobsahuje závadné chemické látky, kovy, barviva a jiné. Rádi také používáme materiály s certifikací GOTS, která je ještě větším standardem pro kontrolu nejen samotného zpracování materiálu, ale i lidské části kolem toho. Více se dozvíte u samotných produktů - hledejte označení GOTS.

 

PŘÍRODNÍ MATERIÁLY

Třeba takový bambus... tedy správně bambusová viskóza. Bambus je považován za jednu z nejrychleji rostoucích rostlin na světě. Je skvělý z hlediska ekologie, udržitelnosti a svých antibakteriálních vlastností. Je to v podstatě plevelná rostlina, která nevyžaduje hnojení, pesticidy a navíc se sám obnovuje. Bambus je tedy vždycky bio a navíc má i spoustu dalších skvělých vlastností. Většinu jej bereme z české pletárny. Máme ale moc rádi i bavlnu, len, viskózu, ramii a jiné podobné materiály... Tvoří převážnou část našeho sortimentu. 

latk

PODPORUJEME ČESKÉ FIRMY

Výrobky si šijeme sami a ve spolupráci s českými šicími dílnami. Držíme řemeslo a dává nám to smysl. Spolupracujeme s českými tiskárnami, pletárnami, externími šicími dílnami a dalšími menšími firmami. Třeba naše nitě, knoflíky, textilní etikety... tohle všechno máme z českých luhů a hájů. :)

OSOBNÍ ODBĚRY A THINKGREEN OD GLS

V nabídce máme také hned několik ekologičtějších způsobů dopravy. Jednou z možností je třeba osobní odběr, kdy takové balíčky nelétají samostatně a padne na ně díky tomu menší emise i množství obalových materiálů. I tašky, ve kterých osobní odběry posíláme na prodejny jsou používané opakovaně, dokud se putováním úplně nerozpadnou. :)
Další  možností je GLS Thinkgreen - varianta dopravy, jejíž součástí je i příspěvek na výsadbu nových stromů, jako kompenzace za emise. 

MÝDLA S OVČÍM MLÉKEM

Přidáváme je do každé objednávky jako malou pozornost. Mýdla jsou vyráběna z ovčího mléka, čistých rostlinných olejů lanolinu. Obsah krabičky krásně provoní a poté ho můžete využít k provonění šatníku nebo k mytí nejen rukou, ale i obličeje a celého těla. Díky svému složení nevysušují pokožku a jsou tak vhodná i pro péči o citlivou pokožku. Mýdla máme z Rakouska z ovčí farmy.

ROZBITÝ ZIP NEZNAMENÁ KONEC

V rámci udržitelnosti nám je jasné, že je důležité udržet dlouhý život našich výrobků. V rámci toho nabízíme například doživotní záruku na zipy našich kabátů. Stane se Vám něco s výrobkem z naší dílny? Hodně věcí umíme upravit, opravit a na dílně máme na to i speciálně vyčleněnou švadlenku, která upravuje výrobky na míru a na přání, ale zároveň ale umí opravit i mnoho poničených kousků nebo třeba právě vymění zip, když se ten stávající rozbije.  A je jedno jestli je to rok starý kabát nebo šest let. Čím déle je daný produkt v oběhu, tím je celý proces udržitelnější. 

 mydl

Zapojíte se s námi? Máte nějaký kousek, který Vám nesedí? Pošlete ho dál! Na facebooku jsou skvělé bazárky, které spravují naše úžasné zákaznice, kde můžete poslat nošené kousky dál a tím jim prodloužit životní cestu. Máte naší plnou podporu... :)

Tím ale nekončíme, snažíme se přicházet s dalšími nápady a myšlenkami a celkově být co nejvíce zodpovědní za naši výrobu.
Není to cíl, ale cesta po které jdeme... 
#zalepšísvět